Slank med proteiner - Kostdagboken

Slank med proteiner

Image

De fleste er klar over at fett er en av de store synderne til for mange kilo på kroppen, og det hjelper derfor på vekttapet å redusere fettinnholdet i maten. Men proteiner spiller også en viktig rolle.

Energifordelingen i et gjennomsnittlig norsk kosthold er ca.:

37 % fett
14 % protein
49 % karbohydrater

Hvis man har planer om å gå ned i vekt, er det optimalt hvis den daglige energien kommer fra 25 % fett, 20-25 % protein og ca. 50 % karbohydrat. Det generelle problemet er altså at kostholdet inneholder for mye fett og for lite karbohydrater og proteiner. Og virkningene av det kjenner vi; vi blir overvektige, med det som følger med av hjertesykdommer og diabetes.

Fordelingen av energi i kostholdet påvirker vektreguleringen fordi den igjen påvirker appetitten og energiomsetningen. En kalori er nemlig ikke bare en kalori. Energi i form av fett metter dårligere og stimulerer forbrenningen mindre enn energi fra protein eller karbohydrat. Helt ubevisst kan man derfor lett få i seg mer energi enn man forbrenner hvis fettenergiprosenten i maten er for høy. Og dermed legger man på seg. Omvendt går man umiddelbart ned i vekt hvis man kutter ned på fettenergiprosenten i kostholdet uten for øvrig å gå bevisst inn for å spise mindre.

Hittil har man hovedsakelig forsket på og anbefalt å erstatte fett med karbohydrater. Det gir som regel et vekttap på 2-5 kilo over et halvt år. Ønsker man et større vekttap, må man sørge for en bedre sammensetning av kostholdet.

Forskning har vist at hvis man har en ellers fettfattig kost og erstatter litt av karbohydratene med proteiner, kan man bli kvitt flere kilo. Det skyldes at protein virker enda mer mettende og dermed setter større fart på stoffskiftet enn karbohydrater gjør.

Magert kjøtt er en av de beste kildene til ukonsentrerte proteiner uten verken fett eller karbohydrater i store mengder. Proteinene i magert kjøtt slanker av to årsaker: De gir større metthetsfølelse og høyere forbrenning. Fordi man føler seg mettere av proteiner sammenlignet med karbohydrater, spiser man helt ubevisst litt mindre energi hver dag, og dette underskuddet tar kroppen fra fettlagrene.

Proteiner stimulerer forbrenningen bedre enn karbohydrater fordi proteinomsetningen i kroppen er mer krevende enn omsetningen av karbohydrater. Husk at alle former for kjøtt og kjøttpålegg, fisk og fjærkre er bra så sant de har et lavt fett- og sukkerinnhold. God appetitt!

Om kostdagboken

Kostdagboken er din private slankedagbok. Når du har satt deg et slankemål, hjelper Kostdagboken deg med å holde styr på det daglige kaloriforbruket. I den personlige dagboken logger du det du har spist - og Kostdagboken regner ut kaloriforbruket både for den enkelte råvaren, måltidet, dagen og hele slankeperioden. Så enkelt er det!

Visste du?

På Kostdagboken følger du kaloriforbruket hele tiden. Her fører du dagbok over alle måltidene på en lettvint måte. Det krever bare et par klikk med musen - og du har styr på kaloriene.