Beregning av daglig kaloribehov med kaloriteller - Kostdagboken

Beregning av daglig kaloribehov med kaloriteller

Kalorieteller Kostdagboken

HVOR MANGE KALORIER OM DAGEN TRENGER DU?

Trenger du hjelp til hvordan du kan gå ned i vekt eller holder vekten? Kostdagbokens kaloriteller på nett beregner hvor mange kalorier du trenger for vekttap - og hvor mye du skal ha for å holde en stabil vekt.


Kaloriteller - slik gjør vi

Forbrenningen er en ganske kompleks og variabel (les mer nedenfor). Variasjonen er det bare mulig å finne ved avanserte målinger på laboratoriet.


For å komme frem til et brukbart tall for daglig kaloriforbrenning - på en enkel måte, bruker vi formler og justeringsfaktorer som er utviklet av verdens sunnhetsorganisasjon (WHO). Disse gir et fornuftig estimat som kan brukes til å fastslå et optimalt kalorinivå – og sikre et godt vekttap. Bakgrunnen for formlene er vitenskapelige analyser av en representativ målgruppes daglige kaloriforbruk under hvile og aktivitet, som i etterkant er omregnet til et sammenhengende formelsett.

For større nøyaktighet skal du dissekere dagen din opp i fragmenter og sette et kaloritall på hvert enkelt. Mer nøyaktig – og utrolig tidskrevende. Samtidig vil resultatet være forskjellig fra dag til dag, og du blir nødt til å korrigere kaloritallene konstant. Dette synes vi er å skyte over mål. Verdens førende fedmeforskningsinstitutter har nemlig god erfaring med løsningen fra WHOs formler og justeringsfaktorer. Vi har i tillegg økt nøyaktigheten ved å være veldig spesifikke med daglig aktivitet og trening i Kostdagbokens kaloriteller.

Generelt om kalorbehov og kaloriforbrenning

Kaloribehov - beregning av hvor mange kalorier du trenger hver dag for å holde vekten stabil eller gå ned i vekt, er litt spesielt. Utenfor laboratoriet kan vi nemlig i beste tilfelle komme frem til et estimat. Menneskets forbrenning er kompleks og består av følgende parametere. Fysisk aktivitet er den største variabelen, og derfor er det viktig at denne angis så presis som mulig. Her er fordelingen for en gjennomsnittskvinne:


HVILESTOFFSKIFTET
60 - 75 % av samlet energiforbruk = 1200 - 1500 kcal
Indre organer som lever (ca. 20% av hvilestoffskiftet), hjerne (ca. 20%), nyrer (ca. 10%) og hjerte (ca. 8%) står for den største delen av forbrenningen – og det på tross av at de bare utgjør 5 - 6 % av samlet kroppsvekt. Grunnen er at de har en forbrenningsrate som er 15 - 40 ganger større enn samme mengde muskelmasse og 50 - 100 ganger større enn en tilsvarende mengde fett.

Når du hviler står muskelmassen for ca. 15 % av samlet energiforbruk – energien går hovedsakelig til vedlikeholdelse av muskelmassen, f.eks. ved å reparere ødelagte muskelfibre. Fettvevet står for ca. 6-8% av samlet energiforbruk når du hviler. Vevet er faktisk ikke så passivt som mange tror. Spesielt fettet i bukhulen er aktivt og sender konstant ut fettsyrer i kretsløpet. Samtidig opptar fettvevet nye fettsyrer fra blodet og jobber derfor hele tiden aktivt.

I tillegg til de indre organer, muskler og fett har kroppen travelt med å la negler og hår gro, skifte ut døde hudceller, fordøye maten osv. Alt i alt står disse prosessene for ca. 20% av hvilestoffskiftet. Det er umulig å måle det helt eksakte energiforbruket som er koblet til hver eneste liten funksjon i kroppen – på en vitenskapelig måte, og derfor er det usikkert hvor mye energi som går til hvert delelement.


FYSISK AKTIVITET
15 - 60 % av samlet energiforbruk = 300 - 1200 kcal

Tallet kan svinge veldig, og regelmessig trening, en fysisk krevende jobb og andre fysiske aktiviteter kan være med til å mangedoble denne verdien.


FORDØYELSESPROSESSER
7 - 13 % av samlet energiforbruk = 140 - 260 kcal

Tallet er påvirket direkte av hva og hvor mye du spiser. Spesielt proteinrik kost har vist seg å øke forbrenningen markant, men visse fettsyrer og alkohol har også stor innflytelse på fordøyelsesprosessene.


ANDRE FAKTORER
2 - 10 % av samlet energiforbruk = 40 - 200 kcal

Kjederøyking har størst innflytelse på denne verdien. Studier viser at kroppen ved røyking blir utsatt for så mye stoffskiftestimulerende nikotin at energiomsetningen økes med 10 - 20 % - i løpet av og etter røykingen. 20 daglige sigaretter øker i gjennomsnitt energiomsetningen med 6-8 %. I tillegg til røykingen kan du øke forbrenningen ved å fryse, da kroppen øker varmeproduksjonen i anstrengelsene på å opprettholde kroppstemperaturen. I en undersøkelse ble forsøkspersonene utsatt for kulde i to timer – og kaloriforbrenningen økte med 250%. Årsak: Kroppens store økning av varmeproduksjon for å vedlikeholde kroppstemperaturen. Sykdom og forskjellige typer medisin øker også stoffskiftet.

Av ernæringsfysiolog Martin Kreutzer

Lag din egen skreddersydde diett med Kostdagbokens kaloriteller - prøv GRATIS >>


Om kostdagboken

Kostdagboken er din private slankedagbok. Når du har satt deg et slankemål, hjelper Kostdagboken deg med å holde styr på det daglige kaloriforbruket. I den personlige dagboken logger du det du har spist - og Kostdagboken regner ut kaloriforbruket både for den enkelte råvaren, måltidet, dagen og hele slankeperioden. Så enkelt er det!

Visste du?

På Kostdagboken følger du kaloriforbruket hele tiden. Her fører du dagbok over alle måltidene på en lettvint måte. Det krever bare et par klikk med musen - og du har styr på kaloriene.