Slankefeil: 10 på topp - Kostdagboken

Slankefeil: 10 på topp

Image

Les om de 10 vanligste feilene du kan gjøre når du skal slanke deg, og om hvordan du unngår dem.

1. Du hopper over måltider
Problem: Når man hopper over måltider, er det lett å kompensere for de sparte kaloriene ved å spise mer senere på dagen. Du vil også ha vanskeligere for å holde sulten i sjakk.
Løsning: Sørg for at du alltid spiser tre hovedmåltider og minst to mellommåltider i løpet av dagen.

2. Du handler mat på tom mage
Problem: Du blir fristet til å kjøpe feil matvarer fordi blodsukkeret er på bunnen og du får lyst på noe godt. Dermed havner søte, fete fristelser ned i handlekurven.
Løsning: Spis et solid (mellom)måltid før du drar ut for å handle. Skriv en handleliste slik at du kjøper bare det du skal ha.

3. Du snacker usunt
Problem: Blodsukkeret fyker opp og ned hvis du småspiser riskaker, rosiner, loff eller saft som eneste mellommåltid. De gir en kort, oppflammende metthet, raskt etterfulgt av en enda større søthunger.
Løsning: Spis mellommåltider som legger et solid fundament og gir vedvarende energi, for eksempel en grovbrødskive med mager ost.

---

Inntar du for mange kalorier i løpet av dagen?

IFORMkostdagbok.no er til deg som elsker god mat, men som også vil passe på kaloriene. IFORM Kostdagbok er enkel å bruke, og du får raskt god innsikt i kostholdet og kaloriinntaket ditt.

>>Prøv I FORM Kostdagbok 5 dager gratis

---

4. Du kosespiser om kvelden
Problem: Maten fyller et sosialt behov og spises selv om du egentlig ikke er sulten. Resultatet er at kaloriene går langt utover den oppbrukte dagskvoten og legger seg rett på sidebena.
Løsning: Tøm kjøkkenskapene for fristelser, og lag grønnsaksnacks til å kose deg med. Det kan være hardt å måtte forsake de vanlige kosebitene i begynnelsen, men det går over. Prøv å unngå stillesittende aktiviteter om kvelden.

5. Du kaster deg over nye kurer
Problem: Ved å hoppe fra kur til kur oppnår man ofte kortvarige vekttap, som så går i vasken så snart man avslutter kuren. Fordi man ikke legger om det naturlige kostholdet til å være slankende, er kurene dømt til nederlag fordi man før eller siden slutter med dem.
Løsning: Juster dine egne kostvaner slik at de virker slankende. Konsulter eventuelt en dietetiker eller ernærings-fysiolog som kan veilede deg.

6. Brød, ris og pasta er forbudt
Problem: Kostholdet blir preget av forsakelse og dermed vanskelig å overholde i den virkelige verden. Samtidig går fordøyelsen i stå, overskuddet synker og du risikerer å føle deg utilpass.
Løsning: Det er plass til litt karbohydrater, men med måte: maks. 150 g brød og 100 g rå pasta eller ris per dag. Velg dessuten fullkornvarianter fremfor de bearbeidede hvite sortene.

7. Du beveger deg for lite
Problem: Hvis du har et aktivitetsnivå som en gjennom-nittsnordmann, er det ikke rom for de store utskeielsene i matveien før kaloriene setter seg fast.
Løsning: Planlegg minst en times daglig fysisk aktivitet, for eksempel i form av en gåtur, ballspill med ungene eller sykling til jobb. Og sørg for å røre deg så mye som mulig i tillegg til denne aktiviteten.

8. Du er for sosial
Problem: Du har sikkert lagt merke til det: Mange sosiale aktiviteter betyr kaloririk mat og drikke. Man spiser, samtidig som man sitter passivt i ro.
Løsning: Definer nye spilleregler for det sosiale samværet med venner. Lei for eksempel et par kanoer og padle en tur, gå en lang tur langs stranden, løp en tur i skogen, bowle eller vær aktive på annen måte.

9. Du drikker kaloriene
Problem: De metter svært dårlig og glir ofte ned i betydelige mengder uten at man skjenker dem en tanke. Resultatet er et uønsket kalorioverskudd som vises på vekten.
Løsning: Hold deg unna sukkerrike drikkevarer som brus, saft og jus. Begrens også den mengden alkohol du drikker til noen få enheter i uken.

10. Du spiser myk, energitett mat
Problem: Hvis du spiser mange matvarer uten fast struktur, får ikke kjever og fordøyelsessystem noe å jobbe med. Det betyr at du ikke føler deg ordentlig mett og får lett for å forspise deg.
Løsning: Spis så grovt som mulig, for eksempel fullkorn; velg grove grønnsaker som kål i stedet for konsistensløse salatgrønnsaker; spis fast kjøtt i stedet for kjøttdeig, fast ost i stedet for smøreost og hel frukt i stedet for jus. ---

Inntar du for mange kalorier i løpet av dagen?

IFORMkostdagbok.no er til deg som elsker god mat, men som også vil passe på kaloriene. IFORM Kostdagbok er enkel å bruke, og du får raskt god innsikt i kostholdet og kaloriinntaket ditt.

>>Prøv I FORM Kostdagbok 5 dager gratis

---

Om kostdagboken

Kostdagboken er din private slankedagbok. Når du har satt deg et slankemål, hjelper Kostdagboken deg med å holde styr på det daglige kaloriforbruket. I den personlige dagboken logger du det du har spist - og Kostdagboken regner ut kaloriforbruket både for den enkelte råvaren, måltidet, dagen og hele slankeperioden. Så enkelt er det!

Visste du?

På Kostdagboken følger du kaloriforbruket hele tiden. Her fører du dagbok over alle måltidene på en lettvint måte. Det krever bare et par klikk med musen - og du har styr på kaloriene.